Zasadnutie Komisie pre ropnú bezpečnosť NESO

V sídle Správy rezerv sa vo štvrtok 2. marca 2023 uskutočnilo prvé tohtoročné zasadnutie Komisie pre ropnú bezpečnosť NESO, ktorá je poradným orgánom predsedu Správy rezerv pre predchádzanie a riešenie stavu ropnej núdze. Členmi komisie sú zástupcovia štátnych orgánov, petrolejárskeho priemyslu a Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov. Zasadnutie bolo zamerané predovšetkým na energetickú bezpečnosť SR v oblasti dodávok ropy a ropných výrobkov. Neustále je potrebné dôsledné monitorovanie vývoja napätej situácie v dôsledku vojny na Ukrajine, vzájomná komunikácia a pripravenosť dotknutých subjektov v prípade priameho ohrozenia dodávok ropy.

Na zasadnutí boli členovia komisie oboznámení s aktuálnym stavom núdzových zásob ropy a ropných výrobkov, novým minimálnym limitom núdzových zásob pre rok 2023, informáciami o vývoji spotreby pohonných hmôt v Slovenskej republike a s aktuálnou medzinárodnou spoluprácou v oblasti núdzových zásob. Zúčastnení boli informovaní o plánovanej previerke IDR/ERR SR, ktorá sa bude konať v októbri 2023 v Bratislave zo strany Medzinárodnej energetickej agentúry IEA za účasti vybraných orgánov štátnej správy a zástupcov petrolejárskeho priemyslu.

Ako uviedol predseda Správy rezerv Ján Rudolf: „Zasadania Komisie pre ropnú bezpečnosť sú výbornou platformou pre prediskutovanie najpálčivejších tém, akou je v súčasnosti napríklad vojna na Ukrajine a jej dopady na dodávky ropy na Slovensko.“

 

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content