Mimoriadne online zasadanie Komisie pre ropnú bezpečnosť (NESO)

Dňa 2. marca 2022 sa uskutočnilo mimoriadne online zasadanie Komisie pre ropnú bezpečnosť (NESO), ktorá je poradným orgánom predsedu SŠHR SR a ktorej úlohou je odborná spolupráca pri riešení krízových situácií v prípade stavu ropnej núdze.

Mimoriadne online zasadanie bolo zvolané v súvislosti s rozhodnutím Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) o spustení kolektívnej akcie členských štátov IEA s návrhom uvoľnenia časti núdzových zásob v dôsledku napätej situácie na trhoch s ropou, spôsobenou vojenskou agresiou Ruskej federácie voči Ukrajine.

Cieľom bolo vzájomné informovanie členov NESO o aktuálnej situácii na trhu s ropou a zaujatie stanoviska k výzve IEA na uvoľnenie núdzových zásob.

Komisia NESO neodporučila predsedovi SŠHR SR zapojiť sa do kolektívnej akcie a uvoľniť núdzové zásoby z dôvodu regulácie trhových cien, nakoľko dodávky ropy do SR sú priebežne zabezpečované a trh s ropnými produktami nie je ohrozený. Avšak naďalej deklarujeme pripravenosť na uvoľnenie núdzových zásob v prípade vzniku zákonných dôvodov. V prípade, že dôjde k prerušeniu dodávok ropy a bude vyhlásený stav ropnej núdze, SR primerane uvoľní núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov v zmysle príslušného zákona.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content