Bratislava 26. novembra 2019

Členovia vedeckého grémia prijali pozvanie predsedu Správy štátnych hmotných rezerv SR na posledné zasadnutie tohto odborného orgánu v roku 2019, ktoré sa uskutočnilo v sídle Správy rezerv v Bratislave.

Témou podujatia bol globálny ropný trh a vzhľadom na túto tému boli okrem členov vedeckého grémia prizvaní aj odborníci zo Správy štátnych hmotných rezerv Českej republiky a najmä naši kolegovia z Agentúry pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov (ďalej len „Agentúra“), ktorá udržiava núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov pre ich použitie v prípade ropnej krízy na zabezpečenie energetickej bezpečnosti Slovenska.

Výkonný manažér logistiky, JUDr. Jakub Kristín, z Agentúry pre zúčastnených pripravili veľmi pútavú prezentáciu, ktorá bola rozdelená na tri bloky. V prvej časti sa venoval úvodu do globálneho ropného trhu – energetický sektor vo svete, globálne energie a zobrazenie ich dopytu, spotreby a ponuky. Druhá časť pozostávala z historických faktov o výpadkoch dodávok ropy a ich dopadu na vývoj cien. Na záver všetkým priblížil aktuálne fungovanie ropného trhu a dôležitosť zabezpečenia ropnej bezpečnosti.

Následne prebehla rozsiahla diskusia k téme, kde zúčastnení skonštatovali a zhodli sa na tom, že prerušenie dodávok ropy na územie Slovenska a Česka počas apríla a mája tohto roka bolo „ostrou“ skúškou pripravenosti príslušných orgánov a organizácií na riešenie krízových situácií a na zabezpečenie energetickej bezpečnosti a rovnako sa ukázal význam a úloha núdzových zásob, ktoré majú slúžiť práve na riešenie obdobných krízových situácií.

V závere zasadnutia predseda Vedeckého grémia, doc. Ing. Dušan Vaněk, poďakoval predsedovi Správy rezerv za pozvanie a zorganizovanie naozaj prínosného podujatia pre obidve strany. Ďalšie zasadnutie je zatiaľ nezáväzne naplánované na koniec marca 2020 na pôde Českej zemědělskej  univerzity v Prahe a témou by mala byť potravinová bezpečnosť.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content