Zasadanie Stálej skupiny pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny pre ropné trhy (SOM)

Zástupca SŠHR SR sa v dňoch 17.-18. marca 2021 zúčastnil pravidelného zasadania Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM), ktoré sa vzhľadom na pretrvávajúcu aktuálnu epidemiologickú situáciu kvôli ochoreniu COVID-19 uskutočnilo formou online stretnutí.

Na zasadaní Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) bolo pravidelné vyhodnotenie plnenia skladovateľských záväzkov členskými krajinami. Slovenská republika svoj záväzok plní. Krajiny, ktoré nesplnili záväzok udržiavania núdzových zásob ropy a ropných výrobkov v minimálne požadovanej výške sú Austrália a Nový Zéland. V ďalších bodoch zasadania boli prezentované výsledky z previerok núdzovej pripravenosti Litvy, Portugalska a Španielska. IEA poskytla informácie k vývoju hodnotenia súčasného stavu Litvy, ktorá má záujem stať sa členom IEA.

Predmetom spoločného zasadania SEQ/SOM bola aktuálna situácia na svetových ropných trhoch. Očakáva sa, že svetový dopyt po rope v roku 2021 vzrastie o 5,5 mb/d. Dopyt po rope bol začiatkom roka v Európe nízky z dôvodu zavedených obmedzení. Ceny ropy prudko stúpajú nad hranicu 70 amerických dolárov za barel. Rast dopytu po rope by malo byť podporené nasadením vakcín.

Dôležitým blokom informácií bola nová IEA publikácia Ropa 2021- Analýzy a predpovede do roku 2026. Svetový dopyt po rope bude rásť. Očakáva sa, že dopyt v roku 2023 bude na vyššej úrovni ako bolo pred pandémiou Covid-19. Tá urýchlila zatvárenie rafinérií. Prechod na čistú energiu je výzvou pre rafinérie. V prognózovanom období zostáva petrochemický priemysel pilierom rastu. Očakáva sa, že letecké palivá, ktoré sú najviac zasiahnuté pandémiou, sa do roku 2024 pomaly vrátia na úroveň roku 2019, avšak širšie využívanie online stretnutí by mohlo trvale zmeniť trendy obchodných ciest.

Na záver IEA sekretariát predstavil pripravovanú správu, ktorá sa zameriava na bezpečnosť pri prechode na čistú energiu.

Prínosom bola možnosť získať informácie týkajúce sa núdzovej pripravenosti a mechanizmov fungovania ropných trhov od zástupcov IEA a expertov členských krajín špecializujúcich sa na jednotlivé oblasti energetickej bezpečnosti.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content