Zasadanie Komisie pre ropnú bezpečnosť – NESO

Tohtoročné marcové zasadanie Komisie pre ropnú bezpečnosť – NESO, ktorá je poradným orgánom predsedu SŠHR SR, sa uskutočnilo písomnou formou vzhľadom na dlhodobo pretrvávajúcu nepriaznivú epidemiologickú situáciu kvôli ochoreniu COVID-19 a aktuálne prijaté opatrenia. Berúc ohľad na bezpečnosť a zamedzenie šírenia ochorenia nebolo možné prezenčné zasadanie. Členom bol elektronicky zaslaný návrh programu s pracovným materiálom na oboznámenie sa a pripomienkovanie.

Členovia Komisie NESO boli oboznámení s aktuálnym stavom núdzových zásob ropy a ropných výrobkov, štatistikou spotreby pohonných hmôt na území SR za rok 2020 a minimálnym limitom núdzových zásob pre rok 2021. Hlavnými bodmi programu boli informácie o novelizácii zákona č. 218/2013 Z. z. a o pripravovanom núdzovom pláne. Po zapracovaní a vysporiadaní sa s pripomienkami tejto komisie, bude následne núdzový plán postúpený na medzirezortné pripomienkové konanie a na schválenie vláde.

Na záver zasadania boli členovia informovaní o cvičení núdzovej pripravenosti ERE 10 organizovanom IEA v roku 2020. Prvá fáza cvičenia prebehla podľa plánu. V dôsledku celosvetovej pandémie bola druhá fáza cvičenia zrušená, keďže mala spočívať v stretnutí delegátov z jednotlivých členských i partnerských krajín v sídle IEA v Paríži a v skupinovom nácviku riešenia výpadkov dodávok ropy a ropných výrobkov na celosvetovom ropnom trhu.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content