Varovanie pred podozrivými phishingovými e-mailmi

Správa štátnych hmotných rezerv SR aktuálne zaznamenala zvýšené množstvo phishingových e-mailov, zneužívajúcich identitu organizácie. Podvodné e-maily, vydávajúce sa za Správu štátnych hmotných rezerv SR požadujú od príjemcu správy aktualizáciu všetkých aktuálnych a čakajúcich faktúr na ďalšie platby.

Phishing sa vyznačuje tým, že sa podvodník snaží pomocou návnady v e-mailovej správe vylákať a neoprávnene získať od používateľa osobné údaje, ako sú používateľské mená a heslá, čísla platobných kariet a iné údaje, ktoré je možné využiť na vydieranie alebo krádež finančných prostriedkov.

Tak, ako v prípade drvivej väčšiny phishingových podvodov, aj v spomínanom prípade komunikácie, keď sa podvodník vydáva za inú organizáciu, už neštandardná e-mailová adresa odosielateľa prezrádza, že ide o podvod. Tiež samotný dôvod potreby aktualizácie bankových údajov a platieb je na prvý pohľad nedôveryhodný.
Platí zásada, že na podobné správy netreba odpovedať a okamžite ich zmazať, respektíve presunúť do spamu.

V prípade, že sa stanete obeťou podobného útoku, zašlite kompletné e-mailové správy vo forme .msg/.eml na emailovú adresu sit@reserves.gov.sk. Väčšina týchto útokov je vo forme hromadnej phishingovej kampane a ich aktéri posielajú predmetné e-maily viacerým príjemcom elektronickej pošty.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content