Bratislava, 21. – 22. apríl 2015

Správa štátnych hmotných rezerv Slovenskej republiky usporiadala v dňoch 21. – 22. 4. 2015 v Bratislave konferenciu venovanú štátnym hmotným rezervám a ich ďalšiemu rozvoju.

Podujatia s názvom Štátne hmotné rezervy a ich ďalší rozvoj sa zúčastnili hlavní predstavitelia správ hmotných rezerv krajín V4 a Slovinska. Záštitu nad konferenciou prevzal predseda vlády SR Robert Fico.

,,Akékoľvek programy týkajúce sa cezhraničnej spolupráce v kontexte regiónu V4 vnímam veľmi pozitívne. Preto som s potešením prevzal aj záštitu nad týmto podujatím,“ uviedol v príhovore premiér SR.

Hlavným cieľom stretnutia s medzinárodným charakterom bolo zintenzívnenie spolupráce a rozvoj odborného dialógu o aktuálnych otázkach a problémoch súvisiacich so správou hmotných rezerv.

,,Všetkým nám je zrejmé, že v dôsledku dramatických udalostí na Ukrajine rastie hrozba vojenského konfliktu. Nejde však len o obavy tohto charakteru. Veľmi citlivo vnímame aj hrozby ropnej, plynovej krízy, prírodných nešťastí či epidémií. To všetko môže viesť k nestabilite v našom regióne,“ povedal Robert Fico.

Premiér preto upozornil, že zabezpečenie krajiny a ochrany jej obyvateľstva proti rôznym typom kríz a najmä pripravenosť štátu na ne, má pre vládu SR strategický význam.

V rámci Slovenskej republiky zabezpečuje pripravenosť štátu v boji proti krízam SŠHR SR. ,,Každá z tu prítomných zúčastnených krajín má vytvorený rozdielny systém správy hmotných rezerv – napríklad v tvorbe a spôsobe ich financovania. Zároveň však nachádzame aj veľa spoločných prvkov. Sledujeme spoločný cieľ. Tým je ochrana života a majetku občanov. Zároveň chceme zlepšovať mechanizmy v oblasti riešenia krízových situácií v európskom priestore, ale i vo svete,“ podotkol Kajetán Kičura, predseda SŠHR SR.

Zástupcovia protikrízových orgánov jednotlivých krajín mali preto vhodnú príležitosť odovzdať si praktické skúsenosti a zintenzívniť spoluprácu v rámci stredoeurópskeho regiónu.

,,Kríza si hranice ani krajiny nevyberá. Preto sa nám z dlhodobého hľadiska javí ako racionálne hľadať spoločné riešenia a pokúsiť sa vzájomne koordinovať postupy v boji s krízami rôzneho typu,“ zdôraznil Kajetán Kičura.
Najdôležitejším výsledkom tohto vysoko odborného stretnutia je Memorandum o spolupráci, ktoré dbá o spoločnú vôľu pokračovať a rozvíjať vzájomnú spoluprácu aj do budúcnosti.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content