Hodnotili 100 dní vo funkcii predsedu SŠHR SR

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík a predseda SŠHR SR Ján Rudolf na spoločnej tlačovej besede zhodnotili prvých 100 dní vo funkcii.

„Tento úrad bol skúšaný korupciou a rôznymi škandálmi a tu bolo obzvlášť dôležité upratať,“  uviedol R. Sulík. „Transformácia na modernú a transparentnú inštitúciu, ktorá dokáže plniť strategické úlohy v čase kríz pre bezpečnosť všetkých občanov Slovenska – to bola ambícia, s ktorou som nastupoval na SŠHR SR. Prvých sto dní ukázalo, že skutočne ide o veľkú výzvu,“  konštatoval J. Rudolf.

Ako súčasne pripomenul, okrem zabezpečovania fungovania úradu v čase pandémie a naštartovania transformácie sa musí súčasne aj vysporadúvať s kauzami minulého vedenia. „Úrad som prebral po bývalom predsedovi, ktorý nadlho poškodil jeho dobré meno a zanechal množstvo problémov,“ dodal. Podľa svojich slov sa teraz chce sústrediť na svoje hlavné ciele: vytvoriť  efektívnu a transparentnú inštitúciu, aby SŠHR SR dokázala plniť všetky svoje funkcie v krízových časoch.

Predseda SŠHR SR J. Rudolf poukázal na tri problémové oblasti, s ktorými sa po nástupe musí vysporiadať: netransparentné a nevýhodné nákupy, sklady plné nepotrebného materiálu a celkovo zlé hospodárenie s verejnými prostriedkami. Ako pripomenul, len revíziou nevýhodných zmlúv, najmä na dodanie osobných ochranných pomôcok, sa dosiahla úspora približne 20 miliónov eur.

Za najdôležitejší posun v činnosti nového vedenia označil vyhlásenie transparentného a otvoreného tendra na dodávku osobných ochranných pomôcok za viac ako 30 miliónov eur, do ktorého sa prihlásila takmer stovka dodávateľov.

J. Rudolf avizoval aj ďalšie plánované opatrenia, medzi ktoré patrí neštartovanie procesu transformácie, analýza nehnuteľného a hnuteľného majetku ako aj úprava a vyradenie nepotrebných a nepoužiteľných mobilizačných rezerv. Rovnako dôležitou úlohou zostáva analýza nevýhodných prevádzkových zmlúv a zefektívnenie prevádzky SŠHR SR.

Predseda SŠHR SR Ján Rudolf, podpredseda vlády SR pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík
Predseda SŠHR SR Ján Rudolf, podpredseda vlády SR pre ekonomiku a minister hospodárstva Richard Sulík
Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content