Bratislava 13. mája 2020

Správa rezerv iniciatívne zorganizovala stretnutie s predstaviteľmi Slovenského mliekarenského zväzu a Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka, ktoré sa uskutočnilo v sídle Správy rezerv.

Cieľom tohto stretnutia bolo vysvetliť zástupcom mliekarenskej sféry postavenie a úlohy Správy rezerv pri tvorbe, udržiavaní a použití potravinových hmotných rezerv a prediskutovať možnosti zapojenia slovenských prvovýrobcov a spracovateľov mlieka do tohto procesu. Na základe výmeny informácií a odbornej diskusie obe strany dospeli k záveru, že z hľadiska zvýšenia potravinovej bezpečnosti Slovenska by bolo vhodné v rámci štátnych hmotných rezerv vytvoriť zásoby sušeného mlieka, ako zdroja prírodných bielkovín a vápnika pri riešení hroziacej potravinovej krízy, ktorá by mohla nastať ako dôsledok epidémie koronavírusu. Realizácia procesu vytvorenia a udržiavania zásob sušeného mlieka, prípadne ďalších mliečnych výrobkov (napr. masla), by výrazne pomohla aj slovenským prvovýrobcom a spracovateľom mlieka v ich neľahkom boji o prežitie v aktuálnej situácii na trhu. Zástupcovia Správy rezerv oboznámili predstaviteľov mliekarenského priemyslu s pripraveným návrhom na úpravu štruktúry a limitov hmotných rezerv potravinového charakteru, ktorý obsahuje aj položku sušené mlieko. Súčasne veľmi pozitívne zhodnotili ponúknutú možnosť zabezpečenia skladovania a kontinuálneho procesu obmeny sušeného mlieka v skladovacích priestoroch slovenských výrobcov. Rozbehnutie celého procesu je podmienené prijatím príslušného uznesenia vlády a pridelením finančných prostriedkov zo štátneho rozpočtu.

Predstavitelia mliekarenského priemyslu pozitívne zhodnotili poskytnuté informácie o úlohách Správy rezerv a legislatívnom rámci pre tvorbu a použitie hmotných rezerv, ktoré sú určené na riešenie krízových situácií v oblasti zásobovania potravinami a nie na riešenie výkyvov na trhu, resp.
na vykonávanie intervenčných nákupov. Riešenie takýchto situácií je v priamej kompetencii Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky. Obe strany sa dohodli na spolupráci a vzájomnej výmene informácií pri príprave návrhu na úpravu štruktúry a limitov hmotných rezerv a jeho následnej realizácii.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content