Bratislava 5. marca 2020

Začiatkom marca sa v sídle Správy rezerv uskutočnilo mimoriadne zasadnutie Komisie pre ropnú bezpečnosť (NESO), ktorá je poradným orgánom predsedu SŠHR SR a ktorej úlohou je odborná spolupráca pri riešení krízových situácií v prípade stavu ropnej núdze.

Toto mimoriadne zasadnutie bolo zvolané na základe oznámenia Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) o zahájení cvičenia núdzovej pripravenosti ERE 10. Cieľom cvičenia, uskutočňovaného približne v dvojročných intervaloch, je preveriť pripravenosť členských krajín na riešenie krízových situácií, spôsobených výpadkom v dodávkach ropy, na základe riešenia hypotetického scenára. Slovenská republika, ako členský štát IEA, sa do cvičenia, ktoré spočíva v riešení konkrétnych úloh zameraných na kolektívne prekonanie vzniknutej ropnej núdze aktívne zapojila. Predpokladané trvanie cvičenia je približne 2 mesiace.

Členovia NESO boli oboznámení s aktuálnymi podmienkami, požiadavkami a informáciami o prebiehajúcom cvičení núdzovej pripravenosti ERE 10 a na záver zasadnutia odsúhlasili návrh stanoviska, ktoré odporučili predsedovi Správy rezerv zaslať v zmysle Smernice rady 119/2009/ES o uvoľňovaní núdzových zásob pri výpadku dodávok ropy do sídla IEA v Paríži.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content