Paríž 26. – 27. júna 2019

V júni sa v Paríži uskutočnilo ďalšie pravidelné zasadanie Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) a Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ), ktorého sa zúčastnil aj zástupca Správy rezerv.

Na zasadaní Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) boli zúčastnení oboznámení s aktuálnou situáciou na ropnom trhu z hľadiska bezpečnosti dodávok a vývoja cien. Ceny ropy sú momentálne stabilizované, len s malými výkyvmi. Zástupcovia IEA prezentovali aj prognózu vývoja ropného trhu na roky 2019 a 2020. Najväčším svetovým spotrebiteľom ropy sa stala Čína a rast dopytu po rope z jej strany bude zrejme pokračovať aj v nasledujúcom období. Perspektívy dopytu Číny po rope z hľadiska ekonomiky, technologického rozvoja ako aj z politického hľadiska prezentovali na zasadnutí priamo jej zástupcovia, ktorí predostreli aj strednodobý výhľad vývoja v danej oblasti. Špeciálny informačný blok bol venovaný téme budúceho svetového dopytu po rope z hľadiska predpokladaného rozvoja elektrickej dopravy na báze zdokonaľovania jej účinnosti. V prípade dlhodobého výrazného rozvoja osobnej aj nákladnej dopravy formou elektrických vozidiel je možné v dlhodobom výhľade znížiť spotrebu ropy podľa odhadov až o dve tretiny. S tým je však spojená potreba významných investícií do rozvoja výroby elektrickej energie a rozvodných sietí. Napriek predpokladanému rozvoju elektrickej dopravy je však očakávaný trvalý rast svetovej spotreby nafty a benzínu až do roku 2025 a leteckého benzínu a ľahkého oleja až do roku 2045. Poslednou témou zasadania SOM bola prezentácia IEA o situácii na svetovom trhu s plynom.

V úvode zasadania Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) bolo vyhodnotené aktuálne plnenie skladovateľských záväzkov členských krajín. Slovenská republika svoje záväzky trvale plní. Dôležitou prerokovávanou témou bolo hodnotenie výpadku dodávok ropy ropovodom Družba krajinám V4 z dôvodu jej kontaminácie v potrubí. Všetky štyri krajiny problém s viac ako mesačným výpadkom dodávok zvládli. Prvýkrát sa tak v krajinách V4 priamo v praxi ukázal význam udržiavania núdzových zásob, keďže obyvateľstvo dotknutých krajín žiadny výpadok v zásobovaní pohonnými hmotami nezaregistrovalo a nebol narušený štandardný chod národného hospodárstva. V ďalších bodoch zasadania boli vyhodnotené previerky núdzovej pripravenosti Holandska, Estónska a Francúzska. Poslednou témou bola kybernetická bezpečnosť systémov riadenia núdzových zásob ako dôležitého faktora energetickej bezpečnosti krajín.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content