Paríž, november 2018

Zástupca Správy rezerv SR sa v dňoch 27.-29. novembra 2018 zúčastnil workshopu o prehodnotení skladovateľskej povinnosti IEA, ako aj pravidelného zasadnutia Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) v Paríži.

Na workshope bol prezentovaný zámer IEA prehodnotiť princípy základnej povinnosti členov skladovať núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov, ktorá je v súčasnosti založená na čistých dovozoch. Sekretariát IEA zvažuje reformu skladovateľskej povinnosti členov, ktorej základom by bola priemerná domáca spotreba. Cieľom reformy je zabezpečiť schopnosť členov IEA riešiť globálne výpadky dodávok ropy a ropných výrobkov. Predstavený bol návrh 4 možností zmeny aktuálneho systému výpočtu a ani jedna z nich neznamená výrazný zásah do slovenského systému núdzových zásob.

Na zasadaní Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) bolo pre Slovenskú republiku najdôležitejším bodom priebežné hodnotenie plnenia odporúčaní z previerky núdzovej pripravenosti, ktorú vykonala IEA v Bratislave v októbri 2015. Zástupcovia SR úspešne odprezentovali doterajšie plnenie odporúčaní.

Dôležitým blokom informácií boli prezentácie o rozvoji petrochemickej výroby, ktorej predpokladaný podiel do roku 2030 je 1/3 a do roku 2050 až 1/2 nárastu globálnej spotreby ropy. Súčasne by malo dochádzať k znižovaniu enviromentálnej záťaže pri spracovaní ropy využitím nových čistejších technológií.

Na zasadaní Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) zazneli najmä aktuálne informácie o cenách ropy na svetovom trhu, ako aj predpokladaný vývoj objemu ťažby ropy v jednotlivých regiónoch. Predpokladaný nárast celosvetového dopytu po rope v roku 2018 by mal byť 1,3 mil. barelov za deň a v roku 2019 ďalších 1,4 mil. barelov za deň. Najväčší nárast ponuky je zo strany Ruska, Saudskej Arábie a USA, ktoré dosahujú rekordnú úroveň ťažby ropy. Napriek výpadkom dodávok z Venezuely a Iránu by mal byť tak aj v roku 2019 dopyt po rope v celosvetovom meradle uspokojený napriek trvalému rastu dopytu, najmä zo strany Číny.

Ďalšie informácie sa týkali celosvetového energetického prehľadu, investícií do energetického sektora vo svete, ako aj zmien palivových špecifikácií pre námornú prepravu, čo bude mať dopad
na zmenu štruktúry dopytu po ropných výrobkoch vo svete, očakávaný je najmä nárast spotreby motorovej nafty a nízkosírneho vykurovacieho oleja.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content