Paríž 26. – 27. jún 2018

Zástupca SŠHR SR sa zúčastnil na  ďalšom zasadnutí Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) v sídle Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) v Paríži.

Na zasadnutí bol prezentovaný postup prác na novelizácii európskej smernice č. 119/20009 o núdzových zásobách, v rámci ktorej by mali byť do smernice zapracované praxou overené postupy, najmä určenie reálnejšieho obdobia pre dodržanie novostanovenej výšky núdzových zásob a zmena spôsobu ich výpočtu, kedy namiesto čistých dovozov by mala byť základným kritériom priemerná spotreba, ktorá reálnejšie odráža potreby štátov. Súčasne bol prezentovaný aj stav príprav na revíziu systému udržiavania núdzových zásob prostredníctvom tzv. tiketov, t. j. zabezpečenia minimálneho objemu núdzových zásob alebo jeho časti prostredníctvom tretieho subjektu v prípade potreby. Jedným z dôvodov tiketingu je aj vysoká úroveň nákladov na udržiavanie núdzových zásob.

Samostatný blok bol venovaný informáciám o vývoji na trhu s ropou a ďalšími energetickými nosičmi, najmä s plynom. Je reálny predpoklad, že dopyt po rope bude aj v roku 2018 pokračovať  v náraste. Najväčší nárast je očakávaný v juhovýchodnej Ázii, najmä v Číne. Aj z toho dôvodu
je očakávaná dohoda OPEC  s Ruskom o zvýšení ťažobných kvót.

V súvislosti s rastúcim dopytom a spotrebou je očakávané zvyšovanie v oblasti ťažby a spracovania ropy s výhľadom až do roku 2023.  Najvyšší nárast spotreby sa očakáva v Číne, Indii a Mexiku. Produkcia ropy by mala najviac rásť – okrem OPEC – v USA, Brazílii a Kanade. S rastom produkcie je spojený aj rozvoj ropnej infraštruktúry.

Na zasadnutí bola venovaná pozornosť aj otázkam digitalizácie v ropnom priemysle a zaistenie bezpečnosti pred kyberútokmi a globálny výhľad rozvoja elektrickej dopravy a jeho predpokladaný dopad na dopyt po rope.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content