Paríž, 20. – 21. marec 2017

V sídle Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) sa zástupca SŠHR SR zúčastnil na spoločnom zasadnutí Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM).

K najdôležitejším bodom zasadnutia patrili aktuálne informácie o svetovom ropnom trhu, prognózy jeho vývoja z krátkodobého a dlhodobého hľadiska až do roku 2040 a prezentácia vybraných krajín k otázke riešenia náhrady za fosílne palivá bez negatívneho dopadu na ekonomiku a bezpečnosť štátu. Prezentované boli najnovšie smery v spracovateľskom odvetví ropy a pozornosť bola venovaná i rozvoju ďalších energetických nosičov.

Dôležitou témou bola i otázka vytvorenia „ochranného dáždnika“ pre členské štáty IEA na odvrátenie hrozieb vyplývajúcich z možnej ropnej krízy, najmä z hľadiska metodiky tvorby a použitia núdzových zásob, definície pravidiel pre kolektívny postup a vytvorenia konceptu pre zabezpečenie energetickej bezpečnosti.

Samostatný programový blok bol venovaný plánu a vyhodnoteniu previerok energetickej bezpečnosti členských štátov za posledné obdobie. Strednodobá previerka Slovenskej republiky sa uskutoční v roku 2017, dlhodobá podľa zaužívaného 5 ročného cyklu v roku 2020.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content