Paríž, 27. – 29. september 2016

Zástupca SŠHR SR sa zúčastnil spoločného zasadnutia Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) v sídle Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA). Dôležitou súčasťou stretnutia boli aktuálne informácie o vývoji na svetovom ropnom trhu, najmä v súvislosti s rokovaniami krajín OPEC a ďalších štátov o dohode o ťažobných kvótach. Pozornosť bola venovaná i rozvoju ďalších energetických nosičov, t. j. plynu a elektrickej energii, ktoré tvoria spolu s ropou tzv. energetický mix.

Prezentované boli tiež informácie IEA o posilnení prepravných trás a možnostiach diverzifikácie prepravy ropy v prípade krízy a plánované kroky IEA na vytvorenie „ropného dáždnika“ ako ochrany členských štátov pred neočakávanými výpadkami dodávok ropy. Francúzsko, Nemecko a Švajčiarsko prezentovali svoje praktické skúsenosti s uvoľňovaním núdzových zásob v priebehu rokov 2015 a 2016.

K otázke prípravy novely platnej Smernice Rady 2009/119/ES bola vykonaná sumarizácia pripomienok a námetov z praxe a bola deklarovaná potreba úpravy ďalšej nadväzujúcej legislatívy.

V závere zasadnutia sa uskutočnilo ukončenie praktického cvičenia núdzovej pripravenosti ERE8, ktoré prebiehalo od januára 2016 vo všetkých členských štátoch IEA a bolo zamerané na cvičné riešenie krízy v dodávkach ropy kolektívnou akciou. Tohto cvičenia sa aktívne zúčastnila aj SR.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content