Paríž, 15. – 17. marec 2016

Zástupcovia SŠHR SR sa zúčastnili spoločného zasadnutia Stálej skupiny IEA pre núdzové otázky (SEQ) a Stálej skupiny IEA pre ropné trhy (SOM) v sídle Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA).

Dôležitým bodom zasadnutia bolo vyhodnotenie dodržiavania skladovateľských záväzkov členských krajín podľa Smernice Rady 2009/119/ES v nadväznosti na povinnosť udržiavať minimálne zásoby ropy a/alebo ropných výrobkov.

Pozornosť bola venovaná i súčasnej situácii na svetovom ropnom trhu. Bolo konštatované, že ceny ropy sa zrejme odrazili od dna a začali stúpať, stále sú však hlboko pod úrovňou spred 1,5 – 2 rokov.

Súčasťou zasadnutia bolo vyhodnotenie strednodobých previerok núdzovej pripravenosti Japonska a USA a previerok núdzovej pripravenosti Kórei, Maďarska a Španielska. V rámci tohto bodu boli prezentované závery a odporúčania z previerky núdzovej pripravenosti Slovenskej republiky, ktorá sa konala v dňoch 30.09. – 01.10.2015. Sekretariát IEA ocenil priebeh previerky a pripravenosť slovenských zástupcov.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content