Bratislava, 30. jún 2015

V sídle SŠHR SR sa uskutočnilo zasadnutie poradného orgánu predsedu – Komisie pre ropnú bezpečnosť (NESO), prioritou ktorej je zvyšovanie pripravenosti štátu na riešenie krízových situácií v prípade stavu ropnej núdze.

Na zasadnutí boli členovia komisie oboznámení s aktuálnymi informáciami o vývoji spotreby a dovozoch pohonných hmôt na územie SR v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi, minimálnym limitom núdzových zásob pre rok 2015 a aktuálnym stavom núdzových zásob ropy a ropných výrobkov.

Dôležitým bodom bola informácia o plánovanej previerke núdzovej pripravenosti Slovenskej republiky ERR (Emergency Response Review), ktorá sa uskutoční na jeseň tohto roku. Cieľom previerky je posúdiť a vyhodnotiť energetickú bezpečnosť krajiny v čase krízy z hľadiska zabezpečenia dodávok elektrickej energie, zemného plynu, ropy a ropných výrobkov. Previerku vykoná komisia zložená z vybraných expertov členských krajín Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA). Prípravu a priebeh previerky sa podujala zabezpečiť SŠHR SR v súčinnosti s MH SR, Agentúrou pre núdzové zásoby ropy a ropných výrobkov (EOSA), ako aj vybranými podnikateľskými subjektmi z odvetvia. Posledná ERR previerka Slovenskej republiky bola vykonaná v roku 2010.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content