Brusel, 22. január 2013

Zástupca SŠHR SR sa dňa 22. januára 2013 zúčastnil na expertnom stretnutí o týždennom vykazovaní cien ropných výrobkov a na rokovaní Koordinačnej skupiny pre ropu a ropné výrobky v Bruseli.

Jednou z hlavných tém stretnutia o týždennom vykazovaní cien ropných výrobkov boli predovšetkým návrhy Európskej komisie na zlepšenie postupov jednotlivých krajín pri vykazovaní týchto priemerných cien. Týždenné vykazovanie priemerných cien pohonných látok v Európskej únii slúži predovšetkým na porovnanie týchto cien medzi jednotlivými členskými krajinami. Avšak rôzne členské krajiny pri tom využívajú rôzne spôsoby zhromažďovania a vykazovania predmetných údajov. Aby porovnanie priemerných cien pohonných látok v jednotlivých krajinách bolo relevantné, Európska komisia sa snaží zjednotiť spôsob a metodiku zhromažďovania a vykazovania týchto údajov vo všetkých členských krajinách.

Ďalej sa zástupca SŠHR SR zúčastnil zasadnutia Koordinačnej skupiny pre ropu a ropné výrobky, ktorá funguje na základe Smernice Rady 2009/119/ES a ktorá nahradila Skupinu pre dodávky ropy doteraz fungujúcej na základe staršej Smernice Rady 2006/67/ES. Zasadnutie sa v rámci jednotlivých bodov programu venovalo otázkam ako: aktualizácia úrovne núdzových zásob v členských krajinách za obdobie pred 31.12.2012, plánované zmeny ropných dodávok v Európe, ale aj vyhodnoteniu transpozície novej Smernice Rady 2009/119/ES, ktorú boli členské štáty povinné do svojich národných legislatív implementovať najneskôr do 31.12.2012. Európska komisia informovala, že z 27 členských krajín EÚ sa iba 6 krajinám podarilo túto smernicu úplne implementovať načas, a to Rakúsku, Dánsku, Estónsku, Nemecku, Slovensku a Švédsku. V období do 21. januára 2013 sa to ešte podarilo ďalším trom krajinám – Francúzsku, Fínsku a Írsku. Európska komisia ďalej informovala o previerkach núdzovej pripravenosti a núdzového skladovania v členských krajinách. Zástupcovia komisie tiež informovali o zmenách v mesačných štatistických výkazoch, ktoré vyplývajú z požiadaviek novej Smernice Rady 2009/119/ES.

Prínosom pracovnej cesty bola primárne možnosť z prvej ruky sa dozvedieť o plánovaných zmenách v povinnostiach členských krajín a najmä možnosť vyjadriť postoj SR k týmto zmenám. Skúsenosti ostatných členských krajín s implementáciou novej európskej legislatívy pomôžu v jej dôslednom uplatňovaní v SR. Vysvetlenie spôsobu uplatňovania ustanovení novej európskej legislatívy umožní SR lepšie sa pripraviť na plánované previerky zo strany Európskej komisie a na zmeny vo vykazovaní štatistických údajov. Informácie Európskej komisie o dodávkach ropy a ropných výrobkov a o ich diverzifikácii v rámci Európy by mali byť využité na budúce zaistenie energetickej bezpečnosti SR.

Boli pre vás tieto informácie užitočné?
ÁnoNie
Skip to content